Ρόδες ολίσθησης υδραυλικού ανελκυστήρα.

Πέδιλα ολίσθησης και ρόδες κυλίσεως θαλάμου ανελκυστήρα

 

  Πέδιλα ολίσθησης και ρόδες κυλίσεως θαλάμου ανελκυστήρα.

Τα πέδιλα ολίσθησης ή αλλιώς παπούτσια οδήγησης βρίσκονται στο πάνω και κάτω μερος του θαλάμου και απο τις δύο πλευρες των οδηγών, στους οποίους εφάπτονται.

Είναι κατασκευασμένα από ειδικό πλαστικό χαμηλού συντελεστή τριβής διαμορφωμένα σε σχήμα Π. Χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις ανελκυστήρων που κινούνται με μικρές (0-40 m/s)  και μέσες ταχύτητες (40-1,2m/s). H επιφανειά τους είναι διαμορφωμενή ώστε να υπάρχουν αυλάκια για να εκλωβίζεται το λιπαντικό και να είναι ευκολότερη η ολίσθηση με μειωμένη τριβή. Τα παπούτσια ολίσθησης είναι τυποποιημένα αναλογα με τις διαστάσεις του καθε οδηγού – ράγας της εγκατάστασης για να εφαρμόζουν ακριβώς χωρίς να υπάρχουν κενά.

Τα πεδιλα ολίσθησης εφαρμόζουν απολυτα σε ειδικές ρυθμιζόμενες βάσεις . Οι βάσεις στερεώνονται με βίδες πάνω στα πλαϊνά του πλαισίου στο πάνω και κάτω μέρος του θαλάμου.

 

Πέδιλο ολίσθησης και βάση για ανελκυστήρα ασανσερ.
Πέδιλο ολίσθησης και βάση για ανελκυστήρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέδιλο ολίσθησης για οδηγούς ανελκυστήρα.
Πέδιλο ολίσθησης για οδηγούς ανελκυστήρα.

 

Ρόδες κυλίσεως υδραυλικού ανελκυστήρα.

Οι ρόδες κυλίσεως ή πέδια κυλίσεως χρησημοποιούνται στους υδραυλικούς ανελκυστήρες μαζί με τα πέδιλα ολίσθησης λόγω των έκκεντρων φορτίων που αναπτύσσονται στους υδραυλικούς ανελκυστήρες με τις εν πρoβολη αναρτήσεις, και για την απορρόφηση  των οριζόντιων δυνάμεων που εξασκούνται στα σημεία οδήγησης του πλαισίου. Οι ρόδες αυτές είναι κατασκευασμένες από χυτοσιδηρά βάση με εξωτερική επίστρωση πολυουρεθάνης, υλικού ιδιαίτερα κατάλληλου για τις συγκεκριμένες συνθήκες κύλισης και μη επηρεαζόμενου από την παρουσία ορυκτέλαιων. Συνήθως τοποθετούνται δύο ρόδες στο κάτω μέρος του πλαισίου. Οι ρόδες έχουν ειδικό έκκεντρο άξονα που δίνει την δυνατότητα ρύθμισης στον οριζόντιο ώστε και οι δύο ρόδες να ισομοιράζονται το φορτίο. Για υψηλά φορτία ή μεγάλο αριθμό ατόμων πανω απο 10 (750Kg) ή ταχύτητες μεγαλύτερες απο  0,63 m/s, είναι απαραίτητη η χρήση ροδων πάνω και κάτω.

 

Ρόδα ολίσθησης με βάση.
Ρόδα ολίσθησης με βάση.

 

Ρόδες ολίσθησης θαλάμου ανελκυστήρα.
Ρόδες ολίσθησης  υδραυλικού ανελκυστήρα.

 

Συχνό φαινόμενο προβληματικών πέδιλων κυλίσεως είναι ένα συνεχές ελαφρό τρέμουλο του θαλάμου κατά την κινησή του. Στην περίπτωση αυτή έχει φθαρεί η επίστρωση πολυουρεθάνης λόγω χρόνιας χρήσης και είναι αναγκαία η άμεση αντικατάσταση.

 

Comments for this post are closed.